bukan la nk lebih kan pekerja asing.sy masa mula2 berniaga dlu pon da tanam dlm ati nk amek pekerja tempatan je.sebab,klo sy pegi mne2 kdai pon sy x bape suke d serve oleh pekerja asing,rs cm dok kt oversea plak.
tp bila da amek pekerja tempatan,baik yg muda hingga la ke tua,sy mula rasa pekerja tempatan ni tak komited langsung ngn keje masing2.memang la cume keje kedai makan,tp nama pon keje...keje yg halal,dpt dwet gak.bukan nye x dpt gaji...tp bg diorang keje cmni ikot suke diorang je.nk dtg lambat ke,nk cuti ke,nk gaji ble2.pastu siap bergayut kat tepon berejam-rejam.
sebenarnye,keje restoran ke,warung ke,kantin ke,ade kelebihan berbanding keje hotel,opis,atau mne2 tmpt.kelebihan nye:-
*peraturan x le ketat sgt,xpayah punch kad(ade restoran byk da pakai punch kad,tp kedai sy belum lg...)
*xpayah pkai formal2(jimat la kan,xpayah beli baju grand2 sgt utk keje)
*kalau tokeh tutup kedai 2-3ari,pekerja pon dpt cuti
*makan minom d tanggong percuma(ade gak had nye,melampau la kalau ari2 mkn ayam goreng ngn milo ais,bankrap aku)
*ade gak majikan yg sanggop mengambek,mengantor g balik keje(it`s me ya!)
*advance walaupon belum smpai tengah bln lg!kadang2 kite kesian pd ibu tunggal la,org yg ade anak kecik
*boleh cuti tanpa isi borang leave application(pastu nk kne tggu approve ke tidak kn??)
tp agak2 la bai....xkan tiap mggu nk cuti kot,da bg cuti ari ahad,korang nk tambah2 plak cuti berjela2. kalau gtwu awal2 ok la,ni tak pkul 7 pg baru nk mesej kata xdpt dtg.alsan mcm2....bukan ape,at least kalau bg twu awal2 boley kite arrange kan org yg ganti.
sy pon biasa keje ngn org lain,keje ngan company besar,peraturan lg ketat.nk mntk advance cume time nk raya je.tu belum lg kalau dtg lambat kene warning letter.kalau buat hal da keluar bad rekod pulak....sy da rasa keje ngn cina,siap kene maki2 lg...so sy pon x suke nak maki2 org.tp,pndai2 la...org berbudi kita berbahasa....org memberi kita merasa.
sy ni cepat kesian,bila pekerja kata nk pnjam dwet sebab anak sakit,sy xsampai hati,walaupon gaji dia da xde baki kat sy...sebab da terlalu banyak pinjam.jnji xkan lari,tp last2 lari gak,tinggal kan utang cmtu jer....kebanyakannye yg keje kdai mkan ni adalah golongan ibu t
pekeje asing pulak....masalah nye,kene ikot undang2.nk bayar permit bukan murah beb...ribu raban gak r...klo ikot cara
itu la pemikiran pekeje tempatan ngan pekeje asing.....kalau dpt pekeje tempatan yg btl2 rajin,keje btl2,mmg da cukop bertuah sgt la....sbb kita nk tolong org melayu kita sendiri.tp kalau susu yg kita bg,tuba yg diorang balas,ape citer ni de....???
No comments:
Post a Comment